Tentoonstelling
"
Meer dan 80 jaar op twee wielen"
geopend

de Halderbergse Bode schrijft:

Wielrennen_009

Interessante wielerexpositie in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Oud-wielrenner Leo van Vliet en tevens oud-inwoner van Oudenbosch was vrijdagavond speciaal van Naaldwijk naar het koepelstadje gekomen om in het gebouw De Driekoningen van de heemkundekring Broeder Christofoor de expositie

"Meer dan 80 jaar op twee wielen"

te openen. Deze expositie werd ingericht in het kader van de start van de Eneco Tour op 23 en 24 augustus in Oudenbosch en Hoeven. In de volksmond wordt deze Eneco Tour ook wel de Ronde van Nederland voor professionals genoemd.

 Door Toon Kerstens

De offici�le openingshandeling verricht door Leo van Vliet bestond uit het luiden van de bel, die vroeger op de wielerbaan in Oudenbosch werd gebruikt voor het aankondigen van de tussensprints en de laatste ronde bij elke baanwedstrijd. Leo wist te vertellen dat hij 25 jaar geleden op 4 juli als inwoner van Oudenbosch een etappe in de Ronde van Frankrijk wist te winnen.

Hij won trouwens wel meer palmares in zijn wielercarri�re en vond toen Oudenbosch een ideale plaats om te wonen en te trainen. Later verhuisde hij naar Naaldwijk om in het bedrijf van zijn vader te gaan werken. 

Expositie

Op de expositie "Meer dan 80 jaar op twee wielen" prijkt ook nog de kampioenstrui van Leo van Vliet toen hij kampioen van Nederland bij de profs werd.

Er zijn trouwens diverse wielertruien truien te zien en van oud-coureur Eddy Merckx is zelfs een racefiets aanwezig. Groot en gevarieerd is het aantal foto's met uitgebreide onderschriften van oud-renners vanuit de vijf kernen van Halderberge, maar ook van succesvolle streekrenners zoals Wim van Est, Wout Wagtmans, Adri en Gerrit Voorting en van de nog oudere glorie zoals Jan Pijnenburg, Antoine Mazairac,  Piet Moeskops, Piet van Kempen, Theo Middelkamp, Arie van Vliet en Gerrit Schulte.

Van veel renners is de volledige lijst met verrichte prestaties en behaalde successen aanwezig in een gemakkelijk leesbare tekst.

In een apart gedeelte zijn beelden en beschrijvingen te zien van Halderbergse wielrenners te zien van onder andere Bert Oosterbosch, Leo van Vliet en Jan van Oosterhout en Gusta Kerremans uit Oudenbosch, Ad Tak en Cees Aanraad en Jan Jonkers uit Oud Gastel.

De inrichters van de tentoonstelling Ben den Braber en Cees Heskens hebben het beschikbare materiaal keurig ingedeeld en overzichtelijk uitgestald. Zo is er een vak dat helemaal gewijd is aan de Profrondes van Oudenbosch, die in de 80-er jaren werden gereden en waaraan door tal van prominenten renners werd deelgenomen.

Namens als Criquielion, Eric Van der Aerden, Jos lammertink, Stephan Roche en Sean Kelly komen allemaal voor op de startlijsten uit die jaren. En ook de Nederlandse vedetten zoals Joop Zoetemelk, Wout Wagtmans, Wim van Est, Gerrit Voorting worden op deze wielerexpo weer tot leven gebracht.

Ook wordt ruim aandacht besteed aan het wielerbaantje van Oudenbosch dat bestond van 1934 tot 1995 en waar veel wielercracks in die jaren successen oogstten. Wielerspeaker en mede-organisator van de start van Eneco Tour in Oudenbosch legde de aanwezigen uit wat  er gedurende die twee wielerdagen 23 en 24 augustus allemaal staat te gebeuren.

En dat is niet mis!! We komen daar later nog op terug. "Maar het worden hoogtijdagen voor het wielrennen in Oudenbosch," aldus Cees, "Ofwel een complete happening met het voorstellen van de ploegen, met de aanwezigheid van de zouaven en Miss Halderberge en veel wielerprominenten uit binnen- en buitenland."

De tentoonstelling in het gebouw van de Heemkundekring te Oudenbosch is gratis te bezichtigen in de maanden juli en augustus op zondag en woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur. In september en oktober is de expositie te zien in het heemkundemuseum De Drie Snoeken te Oud Gastel.

 

horizontal rule

Deze pagina is laatstelijk 04.12.11 gewijzigd